Rosiile sunt super delicioase indiferent cum le consumam. Suc de rosii simplu, ca atare, direct din cutie 🙂 Sau salata de rosii zemoase in care poti sa pui un colt de paine cu graham si ulei de masline picant. Sau rosii innabusite in ulei de floarea soarelui si ceapa, intr-o tocanita taraneasca delicioasa 🙂
De reclama nu mai au nevoie aceste fructe minunate, sanatoase si cu indice glicemic redus. Mai mult, rosiile stau la baza piramidei dietei mediteraneene. Italienii si grecii sunt faimosi pentru retetele lor rapide si simple, pornind de la o mana de rosii si putin ulei de masline. Cred ca poti sa faci minuni in bucatarie daca ai cateva rosii frumoase, un pic de ulei de masline, paine sau paste, un catel de usturoi, o ceapa mica, niste verdeata proaspata 🙂
Haideti sa vedem si care sunt beneficiile notabile ale consumului de rosii:
– Rosiile contin cantitati mari de antioxidant numit licopen. Este o substanta care intarzie imbatranirea, detoxifiaza organismul, previne bolile de inima si chiar si cancerul. Sunt studii serioase pe acest subiect.
– Rosiile reprezinta o minunata sursa de Vitamina C, Potasiu, Acid Folic si Vitamina K
– Rosiile au continut redus de calorii. Cand ne gandim ca o rosie mica are cam 100 de grame si in ea avem doar 18 kcalorii, e si normal ca ne vine sa ne facem o salata de rosii 🙂
– Rosiile sustin buna dezvoltare a sistemului imunitar, lucru datorat faptului ca o rosie medie contine in medie cca 30% din necesarul zilnic de vitamina C. Nu e rau deloc!
– Rosiile contin o substanta numita Naringenina, un flavonoid deosebit de important pentru organism, in primul rand scazand inflamatia.
– Rosiile ofera protectie pentru sanatatea pielii datorita continutului de betacaroten.
– Rosiile au indice glicemic redus, de doar 38. Este, in consecinta, un aliment super safe pentru cei care vor sa tina o dieta low-carb.
Nu e rau deloc pentru banelele rosii. Acum au inceput sa apara si rosiile romanesti si ne bucuram enorm fiindca avem in sfarsit ocazia sa mancamrosii cu gust adevarat, nu de plastic – cauciuc fara gust. Nu vreau sa fiu rea dar nici rosiile din Spania nu mai sunt ce-au fost odata. Sunt total lipsite de gust. Si sunt asa de scumpe…
Cand gasesc rosii adevarate, de multe ori le mananc cu branza si ceapa si mereu imi amintesc de matusa mea de la Moldova. Mergeam in vacanta la ea acasa si cea mai mare bucurie era faptul ca tatal meu venea incarcat cu legume si fructe pe care nu le avea in ograda. Rosiile nu se fac in Moldova, cel putin nu in partea de nord, unde este mai frig si cresc mai greu. Asa ca tata aducea printre multe legume si fructe, si lazi de rosii. Matusa mea le manca cu paine si musca din ele cum muscam eu din merele ei din livada, cu pofta si curiozitate. Cred ca se bucura de rosii doar de 2-3 ori pe an si atunci era ceva super special. Cam cum era pentru mine cand mancam din ciresele negre amare pe care le avea ea in livada.
Va las mai jos si 21 de retete de salate cu rosii sanatoase si delicioase:
Salata de rosii cu kale, paste integrale fierte al dente, ceapa, ulei de masline, sare, piper, suc de limeta.
Salata de valeriana cu rosii cherry, ulei de masline, sare, piper, suc de lamaie.
Salata de rosii cu ceapa, castraveti, naut fiert, ulei de masline, sare, piper, suc de lamaie.
Salata Panzanella cu rosii, ceapa, crutoane, ulei de masline, sare, piper, suc de lamaie.
Salata de rosii cu fenicul, sare, piper, suc de lamaie, ulei de masline.
Salata de rosii cu varza, morcov, ulei de masline, sare, piper, suc de lamaie.
Salata de rosii cu salata verde, ceapa rosie, porumb, ton, ulei de masline, sare, piper, suc de lamaie.
Salata de rosii cu tofu afumat, salata verde, ceapa verde, ulei de floarea soarelui, sare, piper, suc de lamaie.
Salata de rosii cu salata verde, castraveti, ceapa, mozzarella, ton din conserva, ulei de masline, sare, piper, suc de limeta.
Salata de rosii cu spanac, fenicul, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper.
Salata de rosii cu ton, salata verde, ulei de floarea soarelui, sare si piper.
Salata de avocado cu rosii, patrunjel, spanac proaspat, ceapa, ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper.
Salata de patrunjel tocat marunt, rosii tocate marunt, ceapa rosie, cous cous fiert, sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie.
Salata de rosii cu ceapa rosie, tofu sau feta, salata verde, ulei de masline, sare, piper, suc de limeta.
Salata de rosii cu fenicul, kale, masline, ceapa, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper.
Salata de rosii cu varza, morcov, patrunjel, masline, ulei de masline, sare, piper, suc de lamaie.
Salata de rosii cu castraveti, telemea data pe razatoare sau tofu dat pe razatoare, ulei de masline, sare, piper, suc de lamaie.
Salata de rosii cu stevie, ceapa, ulei de masline, sare, piper, suc de lamaie.
Salata de rosii cu stevie, morcov, ulei de floarea soarelui, sare, piper, suc de lamaie.
Salata de rosii cu ceapa rosie, menta, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper.
Salata de rosii cu avocado, masline, ulei de masline, sare, piper, suc de limeta sau de lamaie.
Acestea sunt cele 21 de idei de salate cu rosii pe care vi le recomand si pe care stiti bine ca le puteti imbunatati dupa bunul plac, cu ce ingrediente considerati ca merg mai bine. De asemenea, stiu ca multa lume nu mai acreste salatele in care foloseste rosii dar eu o fac. Folosesc suc de lamaie sau de limeta, proaspat stoarse. Si uneori folosesc otet din cidru de mere sau otet de gutui, otet de visine samd. Nu pun mult, pun putin, dar pun sigur ceva care sa dea gust acru salatei. Nu mi se par rosiile suficient de acre pentru a acri restul legumelor si verdeturilor din salate.
Voi va puteti pregati salatele de rosii cum considerati mai ok pentru voi si pentru familia dvs. Folositi si alte ingrediente precum: andive, sos pesto, valeriana, rucola, busuioc si nu numai. Salatele de rosii merg in fel si chip, cu tot felul de ingrediente care completeaza gustul rosiilor in mod divin.
Sa fim sanatosi si sa auzim numai de bine!
Cititi si alte articole inspirate din dieta mediteraneana.