Dau sfaturi pentru cei care sufera de steatoza hepatica fiindca este o nisa pe care m-am specializat si care imi place enorm. Steatoza hepatica inseamna ficat gras, ficat incarcat cu grasime. In acest caz grasimea este viscerala, adica in jurul organelor interne. Ce inseamna asta? Ca un organ poate fi invelit in grasime si in timp poate sa nu mai functioneze.
Sa intelegem mai bine aceasta notiune. Asa cum o persoana cu multa grasimea abdominala nu mai reuseste in timp sa se aplece, sa efectueze anumite miscari, sa se lege la sireturi samd, asa ajunge si ficatul sa nu mai execute operatiunile habituale atunci cand este incarcat cu grasime.
Steatoza hepatica este de mai multe tipuri. Putem discuta despre steatoza hepatica de origine alcoolica, caz in care alcoolul este de vina pentru ingrasarea ficatului. Si putem discuta despre steatoza hepatica de origine nealcoolica, caz in care consumul exagerat de glucide poate duce in timp la ingrasarea ficatului iar alcoolul ori lipseste cu desavarsire din meniul clientului, ori este in cantitate prea mica sa fie el cauza declansatorie.
Sfaturile specialistilor, medicilor si nutritionistilor pentru cei care sufera de steatoza hepatica:
- Verde, legume, verdeturi, frunze, salate, fresh, colorat, curcubeu. Acestea sunt cuvintele cheie care sa va vina in minte cand va ganditi ce puneti pe masa la micul dejun, pranz si cina. Nu excludem ideea de proteina, glucide sau lipide, dar puneti accent pe raw, pe crud, pe proaspat, pe salate variate care sa va descarce ficatul.
- Scadeti in greutate fiindca este cel mai important lucru pe care il puteti face in acest moment. Nu rapid, ci treptat. Scaderile bruste de greutate pot face rau organismului. Promit sa discutam despre acest lucru in articole viitoare.
- Nu exagerati cu fructele. Va recomand un maxim de 300 de grame de fructe pe zi. E suficient.
- Nu aveti voie sa mancati mancare procesata, fast food, junk food, cofetarie, patiserie, sucuri de orice fel, dulcuri, batoane de ciocolata, checuri, cozonaci si alte balarii. Glucidele simple (zaharul) incarca ficatul cu grasime pentru ca excesul de carbohidrati se transforma in trigliceride, adica grasime. Evident ca se depune si tragic este ca primul loc este in zona organelor. Si apoi pe burta!
- Exercitii fizice usoare, miscare fizica de bun simt, treburi casnice, mers pe jos, plimbari. Nu recomand cardio, ridicari de greutati, maratoane si alte lucruri dificile. Nu aveti nevoie de efort mare, ci de reintrare in normal. Luati-o usor si veti vedea rezultate.
- Odihna dar nu inactivitate. Odihna este esentiala pentru ficat si el este un organ faimos pentru faptul ca se regenereaza extrem de rapid. Dar are nevoie de odihna, nu de inactivitate. Steatoza hepatica inseamna incarcarea ficatului cu grasime rezultata din glucide care au fost mancate in cantitate prea mare si nu au fost arse prin efort. Asta inseamna ca ati balotat aiurea si nu ati mai consumat caloriile. Nu repetati greseala. Ridicati-va de pe fotoliu, lasati canapeaua sa respire, taiati abonamentul la Netflix, faceti o plimbare, bagati un aspirator si veti vedea rezultate.
- Fibrele, apa, ceaiul, legumele sunt refugiul de care aveti nevoie. Ele va tin departe de dulciuri si prostii hipercalorice. Asigurati-va un program de mese cat mai ordonat astfel incat sa nu ajungeti sa va infometati si apoi sa nu va mai controlati, mancand orice va pica sub ochi.
Aici este marea problema cu care ne confruntam. Nu avem un program de mese pe care sa il respectam. Unii s-au saturat sa auda de sfatul acesta clasic, deja ajuns mega cliseu. Programul ordonat de mese inseamna de fapt tot! Este tot ce conteaza, sa poti sa mananci la timp ca sa nu ai ferestre mari de infometare si apoi sa bagi ca sparta.
Mai revin pe aceasta tema fiindca in Romania si in toata lumea steatoza hepatica este la ea acasa. Nu ar fi asa de grav daca nu ar duce la fibrozarea ficatului (se face ca un burete care nu mai permite oxigenarea) si apoi la ciroza hepatica. Nu vreau sa va speriati. Vreau sa constientizati ca steatoza hepatica trebuie sa fie rezolvata, nu ascunsa sub pres.
Va stau la dispozitie cu articole despre nutritie si motivatie, de luni pana duminica, non stop, aici, pe blog.
Sanatate maxima si succes in tot ce faceti!