Rosiile sunt extrem de versatile. Le folosim in salate, in gustari diverse, ca baza pentru sosuri delicioase, in supe si ciorbe, in tocanite si retete de ostropel delicios. Rosiile sunt permanent alaturi de noi, indiferent de sezon. Primavara, vara, toamna, iarna. Le consumam din Romania dar si din Turcia, Grecia, Spania si Italia. Si nu numai… Suntem gata sa luam rosii din orice tara fiindca rosiile sunt de baza in bucataria romaneasca.
Acum, nu ca vreau sa ma dau rotunda, dar rosii ca cele din Romania chiar nu se gasesc. Rosiile romanesti sunt cele mai gustoase din lume.
Iata si beneficiile rosiilor pentru sanatatea noastra:
- aduc aport mare de vitamina C
- aduc aport mare de vitamina K
- au aport caloric extrem de mic, deci nu ingrasa deloc
- contin potasiu si fier
- contin antioxidanti extrem de pretiosi pentru sanatatea intregului organism
- rosiile sustin sanatatea inimii si arterelor
- rosiile pot tine sub control nivelul tensiunii si pot reduce riscul de infarct
Si asta nu este tot. Este doar inceputul. Rosiile sunt minunate pentru organismul nostru si incercam sa le includem in cat mai multe moduri posibil. Se pare ca rosiile gatite au continut mai bogat in licopen, antioxidantul care poate preveni imbatranirea prematura si poate contribui la sanatatea ochilor si a pielii.
Deci, consumati-le cum va place, in moduri variate. Salate, sosuri, supa crema, suc de rosii sau chiar ketchup natural.
Sanatate maxima si mult succes la retete culinare sanatoase!