Pastele sunt sanatoase, bune in orice anotimp, usor de pregatit si foarte gustoase. Alegem cel mai des pastele de grau dur insa putem alege si paste din grau integral, pentru un plus de fibre. Sau putem alege paste din linte sau din mazare daca vrem sa mancam fara gluten.
Astazi va ofer o reteta simpla si rapida de paste cu sos de lamaie si busuioc. Va veti indragosti de aceste paste care seamana cu AOP dar nu sunt chiar AOP. AOP este combinatia de aglio, olio e pepperoncini, adica usturoi, ulei de masline si ardei iute. Este o combinatie din Italia si specifica bucatariei italienesti. Imi povestea soacra mea care a trait mult timp in Italia ca de multe ori o cina sau un pranz la italieni consta dintr-o mana de paste fierte al dente si combinate cu putin ulei de masline, un catel de usturoi si niste ardei iute. AOP.
Iata ce ingrediente sunt necesare pentru paste delicioase cu specific pentru zona de centru si sud a Italiei, Sorento, Amalfi, Sardinia sau Sicilia 🙂
- 200 de grame de paste de grau dur (cantarite uscate) – eu am folosit linguine dar puteti folosi orice forma de paste aveti
- sucul unei lamai
- 4 linguri de ulei de masline
- 1/4 lingurita de fulgi de ardei iute uscat macinat sau 1 cm de ardei iute proaspat tocat marunt
- 1/4 lingurita de oregano uscat si busuioc uscat
- sare
Cum se prepara cele mai simple paste in stil italienesc:
- Fierbem pastele al dente, cat scrie pe pachet. Nu vrem sa se faca prea moi asa ca le fierbem cat trebuie ca sa fie totusi ferme, fierte dar ferme.
- Nu clatim pastele, ci doar le scurgem de apa.
- Intr-o tigaie incapatoare vom pune pastele, adaugam uleiul de masline, peperoncini sau ardei iute tocat marunt, sare, oregano uscat, busuioc uscat si sucul de lamaie.
- Lasam focul mic si asteptam ca pastele sa traga sos, macar 2-3 minute. Daca le-ati fiert al dente, nu veti avea probleme sa se inmoaie prea tare in tigaie. Vor fi perfecte pentru a fi servite.
Servim cu un vin bun alaturi 🙂 Eu am cateva vinuri aduse din Italia si am si cateva din Romania. Sunt la competitie. Sunt asa de bune ambele tipuri de vinuri incat uneori am impresia ca sunt aceleasi soiuri. Si e posibil sa fie. Bunicii mei aveau butasi din vii italienesti aduse pe vase de copii si nepoti. Fiecare aducea ce considera ca poate fi valorificat in Romania iar o parte din rudele mele au considerat ca vinul poate fi o investitie excelenta.
Cand ma intorc din calatoriile mele, mereu aduc ingrediente bune. Din Grecia am adus mult oregano. Din Italia m-am intors cu mult busuioc. Le-am combinat intr-un borcan mare si din acest amestec pun in orice paste fac. De fiecare data cand mananc paste, imi amintesc de Grecia si Italia si sunt extrem de recunoscatoare ca am avut ocazia sa le vizitez. Si sunt sigura ca le voi mai revedea cat de curand.
Va salut cu mare drag si va doresc sanatate maxima!