Sarmalele de post sunt absolut minunate. Le umplem cu legume si cu orez si le fierbem la foc mic la cuptor sau pe aragaz. Si ies atat de bune incat uneori ne intrebam si noi la ce bun sa mai adaugi carne in ele. Sunt si mai sanatoase, se pregatesc si mai repede, sunt si mai gustoase.
Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru sarmale de post cu masline si ciuperci:
- 50 de foi de vita de vie
- 2 maini de orez
- 2 morcovi mici
- 2 cepe mari
- 1/4 telina radacina
- 500 g ciuperci
- 40 masline fara samburi
- patrunjel, marar
Reteta de sarmale de post pas cu pas:
- Tocam morcovul si ceapa pe razatoare. Sotam totul la foc mic, intr-o tigaie incapatoare, cu putin ulei, sare, piper.
- Adaugam ciuperile tocate super marunt si lasam amestecul sa scada.
- Spre final, adaugam si orezul si il lasam si pe el sa se patrunda putin. Vrem sa se umfle un pic.
- Stingem focul si lasam amestecul sa se raceasca putin.
- In acest amestec vom adauga maslinele tocate marunt, verdeata tocata marunt, sare, piper, ce mai este nevoie ca si condiment. Aici puteti incorpora ce condimente va plac voua.
- Amestecul rezultat ar trebui sa fie destul de ferm incat sa stea in foile de vita.
- Rulam amestecul in foile de vita bine spalate si obtinem sarmale. Le asezam frumos intr-o oala de cuptor.
- Adaugam o cana de apa in oala cu sarmale ca acestea sa aiba cum sa se patrunda.
- Lasam focul mic si asteptam sa se fiarba sarmalele bine de tot.
- Incercati o sarma cu furculita si vedeti daca e gata. Eu le las pe ale mele cam 2 ore la foc mediu.
- Serviti cald, cu ardei iute sau fara, cum doriti si va place voua.
Ce alte ingrediente pot fi incorporate in sarmalele de post, ingrediente sanatoase, hranitoare si super nutritive:
- orez
- ciuperci
- porumb spart (crupe)
- quinoa
- hrisca
- amaranth
- mei
- masline tocate marunt
- varza proaspata tocata marunt
- morcov, ceapa, radacinoase calite putin
- dovlecel tocat marunt
- ardei gras rosu tocat marunt
- dovleac placintar dat pe razatoare
- broccoli tocat marunt
- patrunjel, marar, frunze de telina tocate marunt
- spanac, stevie, frunze de salata verde tocate marunt
Si acesta este doar inceputul. Legumele si verdeturile pot face echipa minunata in sarmalele de post. Aveti la dispozitie numeroase idei de legume care pot fi sotate, asezonate cu sare, piper si condimente naturale si apoi infasurate in foi de vita de vie sau in ardei gras. Lasati la foc mic pe aragaz sau in cuptor.
Spre final adaugati sos de rosii, daca doriti, si mai lasati cateva clocote. Sarmalele merg bine cu un pahar de vin rosu alaturi, nu mai mult de 150 ml. Si sa fie un vin bun, daca tot beti asa de putin! Vin bun inseamna vin de tara, facut de persoane pe care le cunoasteti si in care aveti incredere.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Tehnician Nutritionist | Licentiata in Jurnalism si Stiintele Comunicarii | Formator Autorizat | Blogger si Copywriter | Fotograf