Aveam acum cativa ani o carte de retete asiatice de care m-am indragostit. Imi placea si tipul care gatea aceste preparate culinare delicioase 🙂 Am pierdut cartea si nu imi amintesc nici numele bucatarului, nici numele editurii, ca sa pot regasi cartea. Era o carte super frumoasa, cu retete culinare simple si rapide, in stil asiatic. Nu era nimic sofisticat, dimpotriva, era doar mancare simpla, asa cum ar fi gatit orice pasionat de mancare asiatica. Daca as regasi cartea, as da orice 🙂
Din aceasta carte am invatat primele mele retete si toate au iesit excelent. Atunci mi-am dat seama ca as putea sa gatesc mancare in stil chinezesc, japonez, tailandez, vietnamez si coreean cu succes maxim. Doar sa respect regulile si sa am putina pasiune pentru acest tip de gastronomie.
Astazi va ofer o reteta delicioasa de mancare asiatica cu edamame (soia). Las mai jos lista de ingrediente necesare pentru 2 portii mari de adult:
- 300 grame de taitei de orez
- 300 grame de edamame (doar boabe de soia, nu teci de soia)
- 4 linguri de sos de chili
- 4 linguri de sos de soia
- putin ghimbir dat pe razatoare daca e proaspat sau 1/2 lingurita de pudra de ghimbir
- 1 lingurita de pasta miso daca aveti (pasta de soia fermentata)
- 3 linguri de ulei de susan sau orice alt ulei doriti si aveti
Cum pregatim mancarea noastra cu edamame si taitei?
- Fierbem taiteii de orez conform instructiunilor de pe punga si ii strecuram de apa. Ii masam cu putin ulei de susan ca sa nu se lipeasca intre ei si ii lasam sa stea degeaba pana cand facem edamamele.
- Boabele de soia (edamame) se pun intr-o tigaie incinsa cu putin ulei de susan sa sfaraie la foc iute cam 1-2 minute. Adaugam o cana de apa si le lasam la foc mic sa fiarba 15 minute macar. Trebuie sa fie moi, masticabile.
- Dupa cele 15 minute, stingem focul si lasam tigaia pe plita inca incinsa. Avem nevoie de caldura reziduala, nu de foc aprins.
- Adaugam sos de soia, pasta miso, sos de chili, ghimbir.
- Lasam tigaia inca pe plita calda ca sa se amestece toate aromele dar sa nu distrugem toti antioxidantii din ingrediente.
- Taiteii de orez se combina cu edamame si cu sosul rezultat si apoi servim.
Va garantez ca o sa va placa foarte mult aceasta reteta. Cel mai dificil este sa fierbem taiteii de orez perfect. Sa nu se inmoaie de tot. De obicei se pune o oala de apa la fiert si cand a clocotit apa, stingem focul si apoi punem taiteii in apa clocotita. Taiteii de orez nu au nevoie de fierbere, ci sa stea in apa clocotita cateva minute, nu mult. Ii gustam din cand in cand ca sa fim siguri ca nu s-au fiert prea mult.
Ii scoatem imediat ce sunt perfecti, ii strecuram bine de apa si ii masam cu putin ulei de susan ca sa isi pastreze fermitatea si sa nu se lipeasca intre ei cat timp asteapta sa facem noi sosul. Eu pastrez taiteii fierti in acest fel fara sa se lipeasca chiar si 6-7 ore 🙂
Va pup cu drag si va doresc mult succes in tot ce faceti!
Va invit sa ma urmariti pentru si mai multe retete de mancare sanatoasa: