Mancarea libaneza este pur si simplu delicioasa, hranitoare, nutritiva. Ne place la nebunie si nu scapam nicio ocazie de a merge la un restaurant libanez pentru a manca cele mai delicioase preparate culinare din bucataria orientala. Asta pana cand mergem la un restaurant turcesc, cand suntem 100% siguri ca mancarea turceasca este cea mai gustoasa din bucataria orientala :)) De fapt si de drept, si mancarea turceasca, si mancarea libaneza sunt absolut delicioase.
Astazi va ofer o lista de 26 de ingrediente esentiale pentru a pregati mancare libaneza acasa:
- naut (se foloseste in salate dar si in humus)
- patrunjel (se adauga in salate, in mancaruri, in sosuri)
- labneh (o crema de iaurt, gen iaurt grecesc dar mai gros si mai bogat in proteine)
- ghimbir
- scortisoara
- cuisoare
- chimion si chimen
- nucsoara
- bulgur (pentru Kibbeh si nu numai)
- ceapa
- menta
- usturoi
- sumac (condiment rosu pentru salate si sosuri)
- rodie si sos de rodie
- lipie libaneza si lavas (asemanator lipiei libaneze)
- vinete (bucataria libaneza este fan mare de tot al vinetelor)
- falafel (chiftele de naut)
- tahini si susan (tahini este pasta de susan si se adauga in sosuri si in humus, plus peste falafel ca sos)
- fattoush (din lipie libaneza)
- ulei de masline
- orez
- muguri de pin (se prajesc in tigaie cu putin ulei si se adauga peste labneh, peste humus, pe lipie libaneza, in salate)
- rosii, castraveti, dovlecei, ardei gras (bucataria libaneza este super bogata in salate)
Salata libaneza de patrunjel cu cous cous, ardei kapia, ceapa, sare, piper, sos de rodie, ulei de masline 🙂
Salata libaneza de vinete cu legume 🙂
Humus decorat cu naut fiert, boia de ardei, menta proaspata, ulei de masline, sumac 🙂
Cous cous fiert si lasat la racit in bol + ulei de masline, patrunjel verde, rosii, usturoi pisat marunt
Lipie libaneza cu humus, tabbouleh, ulei de masline, boia de ardei 🙂 Este probabil cea mai puternica emblema a bucatariei libaneze, cel putin asa cum o vad eu 🙂
Kisir – amestec de bulgur fiert + patrunjel verde + ceapa + oregano, cimbru, boia de ardei, sare, piper, usturoi, ulei de masline 🙂 Este o garnitura tipic orientala pe care o regasim si in bucataria libaneza.
Bucataria libaneza este super gustoasa, foarte sanatoasa si extrem de satioasa. Mancarea libaneza nu contine conservati, coloranti, potentiatori de aroma. De aceea am adaugat in lista de ingrediente esentiale aceste condimente care dau aroma oricarui preparat culinar. Mancarea libaneza este mai naturala decat multe alte mancaruri ce apartin altori bucatarii internationale.
Unde se mananca mancare libaneza buna? In majoritatea oraselor mari avem minim 2-3 restaurante libaneza. Doar in Bucuresti am incercat eu 3 restaurante libaneze si peste tot am mancat demential de bine si cu buget ok. Adica nu m-a facut sa inghit in sec cand am vazut meniul si preturile :)) Incerc sa mananc bine dar nu vreau sa saracesc din cauza faptului ca sunt o gurmanda.
Ideea de baza este ca daca va doriti sa mancati mancare libaneza mai des, e bine sa luati in considerare sa gasiti un magazin cu ingrediente libaneze in orasul vostru in care locuiti. Va faceti aprovizionarea o data la 2-3 luni sau cat de des doriti si apoi invatati retete culinare libaneze. Este plin netul 🙂
Dar daca va doriti sa invatati sa gatiti mancare libaneza autentica, eu va spun sincer ca nu aveti cum daca nu gustati preparatele culinare dorite la restaurante libaneze autentice. Mergeti si gustati preparatul asa cum este el gatit de un bucatar adevarat si apoi incercati sa il reproduceti acasa. Eu asa fac de obicei cu orice fel de mancare doresc sa reproduc acasa 🙂
Ideea de baza este ca degeaba aveti ingredientele si masurile potrivite daca nu simtiti aroma preparatului traditional, autentic libanez. Dupa ce vedeti originalul, cred ca va puteti apuca de treaba ca lumea 🙂 Eu asa fac mereu.
Promit sa revin cu preparate culinare libaneze cat de curand. Eu gatesc destul de des mancare orientala si am cateva retete libaneze care imi ies absolut minunat.
Va salut cu drag si va doresc mult succes la retete culinare delicioase si sanatoase!