Nu mancam doar piure de cartofi, pilaf si paste 🙂 Garnitura poate fi diferita de aceste idei clasice si cu care, din pacate, multe gospodine intra in rutina. Si cand intram in rutina, stiti ce se intampla? Incep cei dragi sa isi doreasca sa manance in oras mai des, sa comande mai des, sa mearga la fast-food si aici incep multe probleme sa apara.
Nu spun ca nu mancam si noi afara, in oras. Se intampla. Dar conteaza mult de tot ca majoritar sa mancam acasa, mancare simpla si cat mai natural pregatita, din ingrediente hranitoare, naturale, cat mai putin procesat.
Si va ofer 3 idei de garnituri, cu tot cu retetele lor explicate concis si simplu de tot. Ca sa va inspire sa mai alternati ideile dvs. de ganituri cu unele noi, care sa ii faca pe cei dragi sa vina la masa cu bucurie si curiozitate 🙂 Oare azi ce mai face mama bun?
Ciuperci cu branza la cuptor
Ciupercile se spala, se curata, se elimina codita. In interiorul ciupercilor punem branza de orice fel. De la cascaval, la telemea, la branza topita, mozzarella, branza frantuzeasca cu mucegai, orice va doriti. Merge si tofu daca ma intrebati pe mine insa nu se va topi. Tofu nu se topeste si atunci ramane in forma in care este pus in interiorul ciupercii. Nu ca ar fi asta vreo problema pentru mine…
Ciupercile se dau la cuptor si se scot atunci cand sunt pregatite termic ca la carte si branza este topita si usor rumenita. Eu nu sunt fan ciuperci crude sau nepregatite termic suficient. Si folosesc Champignon albe sau brune, ideal vrac! Deci daca se poate si le am la indemana, le aleg pe cele vrac fiindca sunt mereu mai proaspete si nu au retinut deloc apa. Cand sunt in cutie, uneori retin apa.
Cartofi dulci la cuptor sau prajiti
Cartofii dulci se curata de coaja, se taie in forma dorita si apoi ii folosim ca pe cartofii albi. Eu prefer cartofii dulci la cuptor insa trebuie sa recunosc faptul ca sunt minunati si cand sunt prajiti in ulei.
Ca sa ii facem la cuptor, nu trebuie decat sa ii tocam in felii subtiri, ii stropim cu putin ulei de masline si le dam drumul intr-o tava de cuptor cu foaie de copt, ca sa nu se arda.
Daca vrem sa ii prajim, ii taiem bastonase si ii lasam sa se rumeneasca frumos in ulei incins. Eu nu mai pun sare peste ei dar voi puteti pune daca doriti.
Tigaie picanta sau nepicanta de legume in 3 culori
O alta garnitura care pe mine ma salveaza de fiecare data si mereu face impresie buna cand am musafiri – Tigaia de legume in 3 culori. Practic, nu fac decat sa toc ciuperci, dovlecei, ardei gras. Apoi pun toate aceste ingrediente la sotat intr-o tigaie incapatoare sau in wok. Si adaug putin ulei, sare, piper si trag totul la tigaie bine de tot. Mai pun uneori si o cana de apa si las legumele sa se innabuse, cu capacul pus. Uneori nu pun apa si asta depinde de cat de zemoase sunt legumele. Daca au stat mult in frigider si sunt mai ofilite, e posibil sa nu lase destula zeama. Si atunci e musai sa verificati cum se fac legumele in tigaie si daca simtiti ca este nevoie de adaos de apa sau le puteti lasa la innabusit in suc propriu.
Ca sa faceti aceasta garnitura si mai delicioasa, eu va recomand sa adaugati si un strop de sos de soia, caz in care nu mai puneti sare, caci sosul de soia este destul de sarat. Sosul de soia poate face orice garnitura mai delicioasa. Si alegem desigur sosul de soia natural.
Dragilor, acestea sunt ideile de garnituri pentru azi si sper sa va inspire. Sunt simple, rapide, sanatoase si delicioase. Si eu va invit sa le personalizati dupa bunul plac. Caci nu exista doi oameni care sa aiba gusturi identice, asa ca mereu trebuie sa ne punem amprenta in tot ce pregatim la noi in bucatarie. Gustul mancarurilor de acasa nu se uita niciodata 🙂
Va salut cu mare drag si va invit sa mai reveniti pentru si mai multe retete culinare sanatoase si delicioase!
Cititi si alte articole inspirate din dieta mediteraneana.