Spanacul ramane un ingredient pe care te poti baza la greu. Scoti o punga de spanac din congelator si faci cu ea orice mancare iti trece prin minte. Este un aliment versatil, usor de folosit, un aliment care isi pastreaza majoritatea nutrientilor si atunci cand este congelat.
Personal folosesc spanac congelat sub forma de frunze. Nu folosesc niciodata spanacul acela maruntit foarte fin de parca ar fi fost deja mestecat :))
Iata si cele 7 retete vegetariene cu spanac sanatos:
Mancare de spanac cu sos de rosii
Sotam ceapa tocata, morcov tocat, usturoi pisat marunt. Adaugam spanacul si il lasam sa scada. Apoi adaugam sosul de rosii, piper, sare, cimbru, oregano, busuioc. Lasam sa scada si stingem focul cand rosiile sunt sigur facute. Deasupra putem sa punem oua prajite 🙂
Supa crema de spanac cu crutoane
Fierbem legume si spre final adaugam spanac. Blenduim supa fiarta si semi-racita. Adaugam ulei de masline si un catel de usturoi 🙂 Servim cu crutoane de casa si un pahar de vin rosu 🙂
Mancare de spanac cu branza telemea
Sotam legume: morcov, telina, ceapa. Dupa 5 minute de innabusit adaugam spanacul congelat si il lasam sa se faca la foc mic. In mancarea de spanac adaugam branza telemea maruntita si servim fierbinte, cu paine prajita. Optional putem adauga si fulgi de ardei iute in mancare iar rezultatul este divin pana la ultima furculita.
Spanac cu sos de iaurt
Spanacul se fierbe la foc mic si spre final se adauga sare, piper, iaurt sau kefir si usturoi pisat marunt. Se serveste alaturi de mamaliga sau paine cu graham. Este o mancare dietetica si atat de gustoasa incat poate da dependenta.
Spanac cu usturoi si cartofi copti sau fierti
Spanacul se decongeleaza si apoi se lasa la innabusit. Separat se prepara cartofi fierti sau copti. Spanacul fiert se amesteca intr-un bol mare impreuna cu cartofii si se adauga sare, piper, mujdei. Este o mancare sanatoasa si foarte hranitoare 🙂
Paste cu spanac picant si parmezan
Pastele se fierb al dente si se adauga peste ele spanac decongelat. Se da totul pe foc iute si la final se adauga parmezan. Nu mai este nevoie de sare si nici de piper pentru ca parmezanul este deja iute. Cine nu are parmezan poate folosi telemea, urda, cas, branza de burduf 🙂
Placinta cu iaurt si spanac
Batem 8 oua cu telul. Adaugam o galetusa de iaurt gras. Adaugam 5 linguri de spanac decongelat. Adaugam o jumatate de cana de gris, sare si piper. Ungem o tava cu ulei si in ea asezam 2 foi de aluat de placinta filo. Apoi punem mix-ul de iaurt cu spanac. Iar punem 2 foi de placinta. Din nou punem amestecul de iaurt cu spanac pana cand terminam compozitia. La final punem 2 foi de placinta, le ungem cu ulei si dam tava la cuptor pana cand iese o placinta dementiala 🙂
Iata si beneficiile consumului de spanac pentru sanatatea noastra:
- Unul dintre cele mai importante beneficii ale spanacului pentru sanatatea noastra este ca aduce aport scazut de calorii si aport ridicat de nutrienti. Este combinatia cea mai buna pentru a intelege cat de util este un aliment pentru noi.
- Contine vitamine si minerale care contribuie la buna functionare a organismului nostru si a sistemului imunitar.
- Ofera satietate prin continutul ridicat de fibre.
- Spanacul contine antioxidanti minunati care ajuta la prevenirea imbatranirii organismului.
- Spanacul este bogat in calciu si astfel ajuta la prevenirea osteoporozei si la anularea starilor de agitatie si nervozitate.
- Datorita continutului mare de luteina, spanacul este excelent pentru sanatatea ochilor 🙂
- Datorita continutului de campherol, spanacul previne cancerul de mai multe tipuri.
Beneficiile sunt enorm de multe cand discutam despre spanac. Va vine sa credeti ca poate preveni si diabetul? Minunat! Ii dam nota 10 si promitem sa il introducem in meniul saptamanal sau macar in cel lunar. Caci este o verdeata asa de benefica si asa de ieftina, asa de versatila si gustoasa ca nu ai cum sa nu ii multumesti cand o pui in farfurie 🙂
Sa fiti sanatosi si sa auzim numai de bine!
Va salut cu drag si va doresc multa sanatate!