Mancarea italieneasca ne place mult si adesea o alegem cand vrem sa mancam in oras. Gandul la paste si la pizza este unul deosebit de tentant, cu toate ca in timpul dietei, nu sunt cele mai inspirate alegeri 🙂
Astazi va ofer o reteta simpla de gnocchi, galuste pufoase asemanatoare cu aluatul pentru galuste cu prune.
Ingrediente necesare pentru gnocchi cu sos de rosii:
- 500 grame de cartofi fierti sau facuti piure
- 200 grame de faina + 100 de grame de faina aditionala, pentru plansa
- 5 linguri de ulei de masline
- 500 ml sos de rosii simplu sau pentru paste
- 1 ceapa tocata marunt
- 2 catei de usturoi
- sare si piper
- busuioc verde pentru ornat
- busuioc uscat, cimbru uscat, oregano uscat
Modul de pregatire este super simplu:
- Cartofii fierti se piseaza ca pentru piure si in acest piure incorporam faina, incet-incet.
- Punem ceapa tocata cu uleiul de masline si o ceasca de apa la foc. Cand ceapa este patrunsa perfect, adaugam usturoiul tocat marunt, sosul de rosii, oregano, cimbru, busuioc. Lasam totul la foc mic cu inca o ceasca de apa. Vrem ca sosul de rosii sa fie fiert. Maxim 5 minute la foc mic si apoi stingem focul.
- Framantam aluatul si vrem sa ne iasa unul pe care il putem modela sub forma de suluri. Sa nu fie prea vartos, sa nu fie prea moale.
- Daca simtiti ca trebuie mai multa faina, mai puneti. In functie de cartofi si in functie de faina, gramajul poate sa difere.
- Aluatul format se imparte in 6-7 bucati si formam suluri de grosimea degetului mare. Aveti nevoie de o plansa pudrata cu faina.
- Taiem bile de cca 4 cm. si avem grija sa nu se apropie prea mult unele de altele. Le mai pudram cu putina faina.
- Intr-o oala cu apa clocotita si cu focul dat la minim, punem bilele formate. Gnocchi vor fierbe cam in 5 minute si se vor ridica la suprafata, semn ca sunt aproape gata si le putem scoate afara cu ajutorul unei strecuratori. Eu le mai las sa mai stea la foc mic, la suprafata apei, timp de 1 minut, ca sa fiu sigura.
- Gnocchii fierti se strecoara bine de apa si se pun direct in tigaia cu sos de rosii.
- Procedam asa pana cand se fierb toti gnocchi caci nu cred ca veti avea loc pentru toti deodata intr-o singura oala decat daca aveti una uriasa.
- Toti gnocchii fierti se pun in sos si se amesteca bine. Garnisim cu busuioc si ii servim dupa ce au stat in sos macar 5-6 minute ca sa fie perfect aromati si incarcati bine cu sos. Nu mai trebuie sa fiarba in sos. Doar sa traga putin sos din tigaie.
Desigur ca puteti sa presarati si parmezan peste gnocchi daca doriti, pecorino sau grana padano 🙂 Aceste branzeturi italienesti merg de minune in orice mancare italieneasca doriti, mai ales daca aveti paste si sos de rosii in ele 🙂
Dragilor, este o mancare delicioasa si cred ca o sa va placa enorm. Mie imi plac gnocchi si prefer sa ii fac in casa, mai ales daca am piure ramas de cu o seara in urma si nu vreau sa il arunc.
Va salut cu drag si va doresc multa sanatate!