Exista anumite mancaruri care ne aduc aminte de copilarie. Eu am ceva special cu tocanitele de cartofi, dar si cu alte preparate care includ cartofi fierti in coaja sau fara coaja, cartofi copti la cuptor, cartofi prajiti si nu numai. Mama gatea foarte des mancaruri cu cartofi si absolut toate erau minunate.
Daca ii intreb pe copiii mei ce vor sa manance, 9 din 10 raspunsuri implica mancaruri cu cartofi :)) Sunt gustosi, sanatosi si foarte satiosi. Si cat timp nu ii prajim, sunt extrem de buni chiar si in dieta fiindca ofera nutrienti si satietate pe termen lung.
Astazi va ofer o reteta de cartofi fierti cu sos de iaurt si usturoi si sper sa va placa mult.
Iata ingredientele necesare pentru aceasta reteta minunata, 2 portii de adult:
- 500 g cartofi
- 2 pahare mici de iaurt sau unul mare (iaurt clasic, fara grasime sau grecesc)
- 4 catei de usturoi
- sare si piper
- verdeturi aromatice preferate (patrunjel, busuioc, oregano, cimbru, salvie, rozmarin etc.)
- 2 linguri ulei de floarea soarelui (optional)
Instructiuni pentru a pregati cei mai buni cartofi:
- Decojim cartofii, ii tocam pe sfert si ii punem la fiert in apa cu putina sare.
- Cartofii fierti se scot din apa, se scurg bine si se lasa deoparte.
- Pregatim sosul de iaurt din usturoi pisat marunt, sare, piper, verdeturi aromatice, ulei si iaurt. Formam mujdeiul si apoi punem restul ingredientelor.
- Cartofii se servesc si ca atare, cu sare sau cu mujdei sau cu sos de iaurt.
Cartofii fierti si raciti ofera in plus amidon rezistent, care se comporta ca un fel de fibra. Asta inseamna ca daca vreti sa slabiti, mai degraba consumati cartofii raciti si nu fierbinti. Cu toate ca atunci cand sunt calzi sunt si mai gustosi :))
Daca sunteti in post, puteti schimba iaurtul grecesc cu iaurt de migdale sau de soia. Exista numeroase variante de iaurt vegetal care merg de minune cu mujdei. Chiar nu se simte diferenta.
Sanatate maxima si mult succes la retete sanatoase si delicioase!