Da, broccoli se poate consuma in stare cruda, ne spun specialistii din domeniu. Cu toate ca poate fi o idee foarte buna sa il pregatim macar putin la aburi, broccoli se poate manca si in stare cruda. Cu toate acestea, personal, fierb broccoli, il oparesc, il trag la tigaie, il pun la cuptor, il pun in tarte si in omlete dar crud nu il consum 🙂
Specialistii Healthline.com afirma ca 90 de grame de broccoli ofera aproximativ 100% din necesarul zilnic de vitamina C. Dar asa cum bine stim, vitamina C si multe alte vitamine sunt complet distruse daca le expunem la caldura mare. Asa ca daca vreti sa prajiti broccoli inainte sa il consumati poate ar fi mai bine sa nu o faceti. Ideal ar fi sa il consumam dupa ce il oparim sau dupa ce il fierbem la foc mic si doar atat cat este necesar.
Atentie la consumul de broccoli si afectiunile tiroidei
Mare atentie la acest aspect si recomandarea mea ferma este sa discutati cu un medic endocrinolog priceput care sa va confirme daca puteti sa consumati broccoli in stare cruda sau in stare pregatita termica, putin, deloc, rar, des, in ce cantitate, cu ce frecventa. Eu intotdeauna prefer sa in consum macar un pic oparit daca nu fiert.
Care este legatura dintre broccoli crud si tiroida?
Broccoli in stare cruda si in cantitate mare poate dauna persoanelor care sufera de hipotiroidism.
Dar evident ca 2-3 buchetele mici de broccoli nu vor face un dezastru. Doar cantitatile mari, consumate in mod constant pot face rau si ne pot afecta. Medicul specialist ramane intotdeauna cel mai bun om care sa va spuna daca puteti consuma broccoli, precum si alte crucifere, si daca da, in ce cantitate.
Personal, prefer sa consum broccoli preparat la aburi sau oparit rapid in apa clocotita si data la o parte de pe foc, timp de 2 minute maxim.
Cum preparam broccoli in mod ideal?
Punem o oala de apa pe foc. Adaugam un praf de sare si o lasam sa clocoteasca. Stingem focul si adaugam broccoli tocat marunt, in buchetele. Il scoatem in maxim 2 minute ca sa evitam sa se inmoaie prea de tot. Imediat ce l-am scos il stropim cu zeama de lamaie proaspat stoarsa, sare si un pic de ulei de masline. Serviti cu incredere.
Alte cateva retete cu broccoli, sanatoase si delicioase:
Paste cu broccoli si parmezan. Reteta este simpla si o sa va placa foarte mult. Este una dintre mancarurile pe care le faci repede si simplu, chiar jenant de simplu. Si cand e gata, masa arata de parca ai muncit mult si musafirii vor crede ca te-ai dat peste cap sa ii impresionezi. Adevarul il stim doar noi, gospodinele pline de creativitate si originalitate. Si care isi iubesc timpul liber.
Descoperiti aici reteta de paste cu broccoli si parmezan.
Broccoli la cuptor, cu ce legume doriti dvs. Eu aleg mereu legumele cele mai uratele si mai amarate din casa si din frigider. Fiindca nu imi place sa arunc mancare, prefer sa o pun intr-o ciorba, intr-o tava de cuptor, pun niste condimente, o foaie de dafin, putin ulei si sare si vedem ce iese. Uneori chiar imi ies mancaruri delicioase cu ingrediente care altfel ajungeau la cosul de gunoi.
Reteta de broccoli la cuptor aici.
Broccoli cu iaurt grecesc si fulgi de chili. Iaurtul poate fi vegetal sau clasic, chiar si grecesc, chiar si smantana. Broccoli doar se opareste putin si apoi se face sosul de iaurt pe care sincer o sa vreti sa il mancati gol. Asa de bun este.
Retete de broccoli cu iaurt si chili aici.
Paste cu broccoli si usturoi, asa de bune incat as putea sa mananc zilnic asa ceva. Pastele se combina cu ulei de masline virgin, cu usturoi pisat marunt, cu broccoli delicios si eventual cu ce condimente mai doriti si va inspira. Serviti cu incredere o portie de sanatate pe care o puteti considera oportuna chiar si in dieta. O portie mica de paste nu ucide pe nimeni. Mai ales daca nu are prajeala, nu are sosuri, are ulei de masline de calitate buna, legume si usturoi. Ingredientele si cantitatea de paste fac diferenta.
Retete de paste cu broccoli aici.
Descoperiti inca 8 retete cu broccoli aici.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!