Dragilor, uneori tinem si dieta. Nu inseamna ca va fi placut, nu inseamna nici ca va fi un cosmar si o povara care ne face sa ne urcam pe pereti de nervi. Daca ai ajutor de la un profesionist, se prea poate sa ai o dieta / plan de alimentatie care sa iti faca placere si cu care sa reusesti sa te repui pe picioare si pe cea mai buna directie.
Eu sunt Coach si Tehnician Nutritionist asa ca va invit sa imi scrieti la adresa de email claramarianicutar @ gmail.com si revin catre dvs. cu o oferta pentru sedinte de coaching care sa va ajute sa va atingeti obiectivele.
Pana atunci, haideti sa ne dumirim care e faza cu painea si ce facem cu ea in dieta. Ei bine, daca nu aveti interdictie la paine din partea unui medic specialist, atunci puteti sa o pastrati inca in meniu, cu semnul intrebarii. Stabiliti daca vreti sau nu sa faca parte din planul dvs. de alimentatie. Aici intra in discutie numeroase aspecte de care sa tineti cont.
Daca va decideti ca painea nu mai are ce sa caute in meniul dvs., va las mai jos idei de alimente cu care sa o inlocuiti cu succes, cu brio, cu suferinta cat mai putina. Si credeti-ma ca stiu ce inseamna sa nu mananci paine caci am trait fara paine vreo 3 ani, dupa prima sarcina, in care ramasesem la 80 de kg si apoi am ajuns la 55 de kg. Singura, fara ajutor, incet si sigur. Si m-am mentinut acolo 7 ani, dupa care am ramas insarcinata, iar am ajuns la 80 de kg si iar am coborat singura la 58 de kg. Painea nu a fost mereu in meniul meu. Se foloseste atunci cand se poate, in cantitatea permisa.
Concret, painea reintra in meniu cand stiu ca sunt intr-o forma fizica buna si cand nu vreau sa slabesc. Intotdeauna este doar paine integrala, bogata in fibre si proteine. Copiii mei se mai bucura si de pizza, de focaccia, de paine alba, de chifle si de japoneze pufoase, pe langa painea integrala care este de baza in casa noastra. Pentru mine este o discutie mai complicata si prefer sa ma simt bine si sa arat bine decat sa mananc paine alba.
Inlocuitorii perfecti pentru paine, in cazul meu:
- felii de ardei gras (in ele poti pune branza de vaci, humus, fasole batuta, orice)
- felii de dovlecel si de morcov (pe ele pui humus, pasta de masline, pate vegetal sau clasic, orice)
- frunze de salata verde (in ele pui ce vrei, rulezi frumos si iti faci sandvis sau shaorma)
- galete de quinoa si hrisca (pe ele poti pune ce vrei, inclusiv zacusca)
- mamaliga (cu ciorba, cu tocanite, cu ostropel de ciuperci, cu mancare de legume, cu ghiveci de legume, cu varza calita etc.)
- foi de orez (din acelea pentru pachetele de primavara; le uzi putin si apoi in ele poti pune orice vrei si obtii sandvis)
- tortilla de porumb (faci shaorma, sandvisuri, pizza etc.)
Acestea sunt cele mai bune moduri in care eu m-as gandi sa inlocuiesc painea. Porumbul poate fi o idee mai buna pentru cei care doresc sa evite painea. Cu toate acestea, daca as alege eu, legumele ar fi pe primul loc ca substitut pentru paine. Nimic nu se compara cu legumele proaspete intr-o dieta de slabire sau de mentinere. Au vitamine, minerale, antioxidanti, regleaza tranzitul, intineresc, hidrateaza, sprijina colesterolul bun si reglarea nivelului de trigliceride, tin de foame. Frumos, util, elegant 🙂
Acum, desigur ca ma veti intreba daca intr-adevar este nevoie sa renuntam la paine. Nu toti o facem. Fiecare stie ce e mai bine pentru sine, in momentul in care se afla. Daca simtiti ca este cazul sa mai rariti consumul de paine, faceti acest pas, treptat, pas cu pas. Daca pentru dvs. se dovedeste a fi o alegere buna, atunci este un lucru minunat pe care organismul il va primi ca pe un cadou.
Va salut cu drag si va doresc mult succes in tot ce faceti si sanatate maxima!