Antioxidantii lupta impotriva imbatranirii premature a organismului nostru. Tot ei sunt responsabili pentru eliminarea celulelor care nu mai functioneaza corect. Antioxidantii sunt implicati in studii care trateaza diverse forme de cancer si rezultatele sunt promitatoare. Numerosi medici recomanda o dieta bogata in antioxidanti pentru a preveni numeroase boli si afectiuni si pentru a le vindeca sau macar pentru a le ameliora simptomele asociate.
Insa antioxidantii nu trebuie sa vina la tub, sub forma de pastile, din moment ce ii gasim in alimente naturale, usor de procurat, indiferent de sezon.
Care sunt alimentele cu cel mai ridicat nivel de antioxidanti? Specialistii din domeniul medical au realizat scorul ORAC, responsabil sa masoare nivelul de antioxidanti din fiecare aliment. Am scris un articol despre acest aspect aici si in el am scris si o lista cu alimente bogate in antioxidanti.
Unul dintre alimentele pe care medicii si expertii in nutritie ne spun sa il consumam cu incredere si in cantitati mai mari decat ne-am obisnuit este patrunjelul. Iar cea mai buna si gustoasa metoda de a-l consuma este sub forma de salata de patrunjel. In bucataria orientala exista salata tabboulleh, din patrunjel, rosii, ceapa, suc de lamaie, sirop de rodii, cous cous, sare si piper, ulei de masline extravirgin.
Fix aceasta salata este in imaginea de mai sus, atat doar ca eu nu am rabdare sa toc patrunjelul asa de marunt cum il toaca turcoaicele. Le respect mult pentru modul in care gatesc. Au rabdare, au meticulozitate, au finete si eleganta in toate mancarurile pe care le prepara. Investesc atat de multa grija in felul in care arata mancarurile lor incat le asociez cu femeile japoneze. Si ele prepara mancarea la fel, cu grija si multa atentie la detalii.
Lista de ingrediente pentru salata tabbouleh:
- 2 legaturi de patrunjel
- 2 rosii
- 2 cepe mici
- 6 linguri de cous cous
- sare si piper
- ulei de masline
- sucul unei lamai sau a doua limete
- sirop de rodii (optional) – 1 lingura
Cum se pregateste salata de patrunjel:
- Tocam patrunjelul marunt de tot. Puteti folosi un robot daca stiti ca nu va face patrunjelul pasta. Trebuie marunt, nu sos.
- Tocam rosiile si cepele in cuburi mici de tot.
- Amestecam rosiile cu ceapa si adaugam sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie, sirop de rodii (optional).
- Separat, intr-un bol adaugam cous cous-ul si peste el turnam apa fierbinte, clocotita. Punem o farfurie peste bol si asteptam sa se umfle cous cous-ul. Mai amestecam din cand in cand cu o furculita.
- Cand cous-cous -ul este umflat perfect si racit complet, il punem peste salata. Nu il folositi pe tot daca vi se pare mult.
- Serviti la temperatura camerei sau rece, cum doriti.
Salata de patrunjel este tipic orientala. Este o reteta simpla, rapida, super sanatoasa si foarte hranitoare. Aduce in planul alimentar vitamine si minerale pe care foarte greu le luam din alte alimente. Patrunjelul este ca o bomba de vitamine. Si partea cea mai buna este ca se gaseste oriunde, indiferent de sezon. Patrunjelul cu frunza lata este considerat cel mai bun pentru salata tabboulleh dar eu il folosesc pe cel pe care il gasesc la magazin, indiferent de soi.
Alte beneficii ale consumului de patrunjel: stimuleaza insanatosirea ficatului, contribuie la scaderea colesterolului si trigliceridelor si aduce aport de fibre care pot regla tranzitul intestinal mai bine decat orice alt tratament medicamentos. Patrunjelul este super folositor, nu doar gustos.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Programeaza o sedinta de Health Coaching cu mine
Cele mai noi retete de pe site>>>