Ne plac sosurile asiatice si de multe ori cheltuim destul de multi bani pentru ele. Eu am un magazin asiatic aproape de casa mea si merg destul de des sa ma aprovizionez. Insa recunosc faptul ca am inceput sa imi pregatesc in casa singura destul de multe sosuri si mixuri de condimente pentru mancaruri asiatice. Asa procedez pentru ca bugetul trebuie sa ramana mereu un aspect de care sa avem grija.
Va las mai jos reteta mea de sos dulce acrisor iute pentru mancaruri asiatice dar nu numai. Puteti sa il serviti pe masa alaturi de orice preparat unde simtiti ca se potriveste.
Iata de ce ingrediente veti avea nevoie pentru a-l pregati:
- 1 kg ardei kapia
- 2-5 ardei iuti in functie de cat de iute vreti sa fie preparatul!
- 400 de grame de zahar
- ghimbir cat 2-3 nuci, decojit si tocat
Cum procedam pentru a obtine cel mai delicios sos dulce acrisor iute?
- Tocam ardeiul kapia.
- Punem zaharul la fiert impreuna cu o ceasca de apa, intr-o oala mare. Eu am una antiaderenta in care imi place sa fac acest sos.
- Asteptam ca zaharul sa se combine cu apa si sa inceapa sa se incinga. Acum e momentul sa dam drumul la ardeiul kapia.
- Amestecam din cand in cand, stam pe langa foc 🙂
- Adaugam ardeiul iute tocat marunt oricand dorim, in ce cantitate stiti ca va tin curelele :))
- Lasam totul sa fiarba pe foc mic – mediu timp de 90 de minute.
- La final, adaugam ghimbirul tocat marunt si stingem focul.
- Bagam blenderul vertical si facem sosul sa devine chiar un sos adevarat, cremos si frumos.
- Imediat ce am facut sosul cremos, il punem in borcane si inchidem capacul bine. Sosul este fierbinte asa ca veti observa ca toate capacele vor sari si vor pocni, semn ca e de bine 🙂 O sa va reziste sosul mult si bine. Eu am borcane de sos asiatic de acum 2 ani si sunt ca in prima zi.
Dam sosul deoparte intr-o camara sau loc racoros si servim oricand dorim.
Sosul meu asiatic este o bomba de vitamine, minerale si antioxidanti. Vi-l recomand in aceasta perioada a anului cand gasim peste tot ardei kapia frumos si ardei iute rosu 🙂 Nu exagerati cu ardeiul iute. Eu am transe de sos asiatic in care am pus prea mult ardei iute asa ca nu il pot servi copiilor, decat adultilor care chiar mananca picant. Asa ca am mereu grija sa pun ardei iute exact cat trebuie ca sa fiu sigura ca imi iese un sos asiatic dulce acrisor iute. Observati ca mai intai e dulce, apoi e acrisor si abia apoi este iute 🙂
Va salut cu mare drag si va doresc sanatate maxima!
Dragilor, va invit sa ma urmariti pentru si mai multe retete culinare asiatice si internationale. Mancarea asiatica si mancarea mediteraneana sunt pasiunile mele gastronomice asa ca le veti regasi din plin pe acest blog colorat, viu, fericit si plin de pasiune.