Supele si ciorbele trebuie sa ramana cat mai simple cu putinta si ar trebui sa intre in meniul zilnic al copilului indiferent de varsta. Supele si ciorbele ajuta la o digestie sanatoasa si regleaza tranzitul intestinal. Ele asigura o senzatie indelungata de satietate si aduc aport mare de fibre datorita legumelor si verdeturilor pe care le folosim pentru a le prepara.
Sfaturile mele pentru gospodinele care doresc sa prepare supe si ciorbe desavarsite 🙂
-> Folositi legume variate si evitati conservantii si potentiatorii de aroma. Nu recomand legumele deshidratate si nici pe cele congelate atat timp cat avem legume proaspete la piata. Nu recomand supele la plic, ciorbele instant si nici pe cele acrite cu sare de lamaie sau in care pluteste uleiul de grosimea unui deget.
Evident, nu vom face nici supa „de spital”, ci supe si ciorbe care sa aduca un aport nutritiv copiilor nostri. Vom folosi legume proaspete, nu le vom cali in ulei incins, nu vom folosi prajeli si afumatura, oricat de bine sunt aceste mancaruri acceptate de cei mici.
Iata cateva retete clasice de supe si ciorbe, usor de preparat si extrem de sanatoase pentru copii armonios dezvoltati:
1. Supa de pui cu taitei de casa sau cumparati
Cred ca este cea mai iubita mancare din copilaria mea si a copiilor mei 🙂 Cat despre pui, cumpar pasari de curte si de obicei folosesc tacamul pentru supa. Da gust si are suficienta carne cat sa le pun copiilor in castron.
2. Supa de cartofi cu taitei
Fierb legume diverse + cartofi + verdeturi proaspete. Adaug spre final si taitei facuti in casa sau cumparati si inca o portie de verdeata proaspat tocata.
3. Supa cu galuste
Si aceasta este o supa minunata pentru copii si ii convinge destul de usor sa manance si zeama, si legume, si galuste.
4. Supa de rosii cu legume si verdeata proaspata
Eu ii adaug si busuioc si ulei de masline spre final 🙂
5. Supa crema de conopida
Este o supa demential de gustoasa, pregatita din legume si conopida.
Totul se da la blender si se serveste cu crutoane, evident 🙂
6. Supa crema de dovlecei
Fix ca orice alta supa crema se pregateste si supa crema de dovlecei. Folositi morcov, albitura, pastarnac, radacina de patrunjel, telina, cartof, dovlecei, patrunjel. Blenduiti si serviti 🙂
7. Supa crema de linte
Supa crema de linte este una dintre cele mai gustoase mancaruri din lume. Se fierbe lintea si pe la jumatate se adauga legume diverse. Cand sunt toate fierte se blenduiesc si supa se serveste cu crutoane 🙂
8. Supa crema de ciuperci
Eu prefer sa las cateva ciuperci intregi in supa 🙂
9. Supa crema de broccoli
Serviti cu paine prajita sau crutoane stropite cu ulei de masline 🙂
10. Ciorba taraneasca de legume
Acriti cu bors, zeama de varza sau cu zeama de lamaie proaspat stoarsa 🙂
Sper ca aveti leustean!
11. Ciorba de pui cu legume, acrita cu bors sau cu zeama de lamaie
Fix ca ciorba de legume se prepara si aceasta ciorba doar ca inainte de legume fierbem puiul pe jumate 🙂
12. Ciorba de salata cu kefir 🙂
Fierbem legume diverse si cartofi tocati cuburi. Spre final, cand toate sunt fierte, adaugam salata verde tocata, oua batute ca pentru omleta, kefir sau iaurt si verdeata proaspata. Este un deliciu si o mancare super hranitoare.
13. Ciorba de loboda, care merita sa intre in meniu macar o data pe saptamana cand este in sezon 🙂
15. Ciorba de peste (somon sau alt peste filetat si fara oase)
16. Ciorba de fasole cu cimbru, o ciorba gustoasa si hranitoare, bogata in fibre, proteine si antioxidanti. Ciorba de fasole se prepara super simplu. Partea cea mai dificila este ca trebuie sa nu uitam sa punem fasolea la inmuiat cu cateva ore inainte de a pregati ciorba de fasole. Se acreste cu bors sau cu rosii si neaparat trebuie sa ii dati aroma cu patrunjel, leustean, cimbru, foaie de dafin. Iar eu prefer sa o servesc cu ardei iute 🙂
Iata mai sus cele mai apreciate idei de supe si ciorbe ale familiei mele. Sunt hranitoare, simple si foarte gustoase. Nu va las retetele in acest articol pentru ca s-ar transforma intr-o carte adevarata dar promit sa revin cu retetele in linkuri separate.
Pana atunci va invit sa cotrobaiti putin si prin casele mamelor si bunicilor voastre ca sa aveti ocazia sa gasiti retete culinare super vechi si super interesante, de supe, de ciorbe, de deserturi si orice altceva mai cautati. Retetele vechi sunt cu adevarat fascinante si pot fi adaptate cu usurinta la noile cerinte si noile ingrediente pe care le gasim pe piata 🙂
Va imbratisez si va doresc multa sanatate!