Pranzul este deosebit de important, cu atat mai mult cu cat tin dieta. Iar pentru mine pranzul si cina trebuie sa fie consumate cu regularitate, la ore fixe, cat mai fixe posibil. Asa se obisnuieste si metabolismul meu sa arda cu eficienta. Asa se obisnuieste si organismul meu sa digere cu eficienta.
Iata 7 idei de pranz sanatos cu maxim 500 de kcal, cam cat obisnuiesc eu sa mananc de obicei. Evident ca fiecare persoana are propriile nevoi nutritionale si calorice, acest pranz de 500 de kcal fiind suficient pentru mine, deci nu universal valabil 🙂 Pentru calcule calorice si stabilirea unui meniu zilnic cat mai bine adaptat nevoilor dvs., va recomand sa va gasiti un medic nutritionist care sa va ajute. Nu va imaginati ca veti avea nevoie de el o viata intreaga, ci cateva zile, saptamani, luni pana cand va dati seama cat si cum trebuie sa mancati ca sa atingeti obiectivele de slabire/ mentinere/ castigare de greutate.
Deci iata cele 7 idei de pranz sanatos cu maxim 500 de kcal pe care eu le iubesc mult de tot si pe care vi le ofer pentru inspiratie:
Pranzul 1: Salata si ciorba
Salata Panzanella italieneasca: rosii, ceapa, busuioc, ulei de masline, paine, suc de lamaie sau putin otet balsamic, sare si piper 🙂 O lingura de ulei de masline contine aproximativ 120 de kcal, deci atentie la ulei. Nu turnati la discretie. Sa fie ulei de masline bun si putin. Crutoanele sa fie facute in casa. Sau sa fie paine neprajita dar nu chiar cea mai proaspata. Poate fi o paine de o zi sau chiar de doua zile.
Alaturi de aceasta salata am loc si de o ciorbita de legume cu leusten. Va asigur ca nu trecem peste 500 de kcal la acest pranz, cu conditia sa nu turnam ulei de masline din marinimia sufletului nostru :))) Deci cu moderatie, caci uleiul este cel mai caloric.
Pranzul 2: cartofi copti cu sos de usturoi
Cartofii cu tot cu coaja se spala, se fierb si apoi se pun la cuptor la rumenit. Apoi se scot si se servesc cu sos de usturoi si iaurt (mujdei + iaurt + sare + patrunjel tocat marunt). Un cartof de 100 de grame are cam 80 de kcal 🙂
Pranzul 3: Supa de galuste cu verdeata + Paine cu avocado si salata de rosii
Supa cu galuste ar fi ideal sa fie facuta in casa. Si galustele sa fie facute cu oua de tara daca aveti de unde sa le procurati.
Avocado se piseaza marunt cu sare, piper, suc de lamaie. Aceasta pasta de avocado se serveste pe paine integrala. Alaturi putem servi o salata de rosii cu sare si piper, fara ulei de masline. Are avocado suficiente grasimi. 1 avocado mic are cam 200 de kcal. 100 de grame de rosii au aproximativ 20 de kcal. 1 felie de paine are cam 70 de kcal.
Pranzul 4: supa crema de legume + legume la cuptor
Am fiert morcov, telina, pastarnac, cartofi. Am pisat toate legumele si la final am adaugat o lingura de ulei de masline, sare, piper si verdeata proaspat tocata.
Alaturi de aceasta supa puteti servi si legume la cuptor: cartofi, dovlecei, cartofi dulci, ardei gras, ceapa 🙂 Stropiti legumele tocate cu putin ulei, presarati sare si piper peste ele, dati-le la cuptor pana cand se rumenesc.
Pranzul 5: Paste cu sos de rosii si putin parmezan
Pastele fierte se combina cu sos de rosii si la final se adauga si putin parmezan (optional). Sosul de rosii se prepara din rosii pasate + ulei de masline, sare, piper, un catel de usturoi. Fierbem sosul de rosii la foc mic timp de 5-6 minute si este gata. In acest sos putem sa adaugam pastele fierte si apoi adaugam si parmezan, busuioc. 100 de grame de paste au aproximativ 350 de kcal. Deci mare atentie la sosul de rosii (puneti foarte putin ulei de masline) iar parmezanul trebuie sa fie adaugat pe post de condiment, ras putin pe deasupra.
Pranzul 6: Mancare de spanac cu rosii
Tocam ceapa si o sotam la foc mic in putin ulei de masline si o ceasca de apa. Adaugam spanacul congelat si mai punem o cana de apa. Lasam spanacul la foc mic si in maxim 15 minute adaugam si un borcan mic de sos de rosii. Mai lasam si rosiile sa fiarba si mancarea e ca si gata. Servim cu sau fara paine 🙂
Pranzul 7: Tocanita de ciuperci cu rosii + salata
Ceapa tocata se pune la sotat la foc mediu. Adaugam putin ulei de masline, o cana de apa, cimbru uscat, oregano uscat, busuioc uscat, sare si piper. In maxim 5 minute adaugam si ciupercile din borcan, bine strecurate de zeama lor si clatite cu apa. Lasam ciupercile sa fiarba langa ceapa si ideal adaugam si o cana de apa, ca sa aiba unde sa fiarba bine. In cam 10 minute ar trebui sa avem ciupercile bine fierte asa ca adaugam un borcan de sos de rosii.
Adaptati cantitatea de sos de rosii in functie de cantitatea de ciuperci folosita si de cat de mult sos vreti sa obtineti. Sosul de rosii adaugat in tigaia cu ciuperci trebuie sa fiarba si el macar 5-6 minute. Apoi stingeti focul si puteti servi tocanita de ciuperci cu sau fara paine. Eu prefer sa servesc orice mancare si orice tocanita care are sos de rosii cu crutoane de paine facute in casa.
Alaturi de aceasta tocanita de ciuperci puteti servi si o salata mica, jumatate din farfuria de mai jos 🙂 Salata verde, ardei gras, oua fierte de prepelita. Stropiti salata cu putin suc de lamaie, adaugati un praf de sare si puteti sa sariti peste ulei fiindca ouale de prepelita au destule lipide. Recomand 3-4 oua de prepelita maxim la o masa pentru un adult. 5 oua de prepelita au cam 100 de kcal.
Acestea sunt ideile mele de pranz pana in 500 de kcal. Eu am cantarit alimentele vreo 2-3 luni zi de zi pana cand m-am obisnuit complet cu acest obicei super util si super important. Conteaza sa stiu cam cate calorii am intr-o farfurie.
Nu uitati faptul ca orice dieta se alege corect impreuna cu medicul dvs. specialist. Informatiile prezentate de mine au caracter informativ si reprezinta experienta mea in procesul de slabire si de mentinere. Consultati medicul inainte de a face orice modificare in dieta dvs.
Sanatate maxima si mult succes la retete culinare sanatoase si delicioase!
Cele mai noi retete de pe site>>>