Cartofii dulci nu sunt chiar asa de iubiti la noi, in Romania, insa merita mai multa atentie. Ii preferam pe cei clasici, prajiti, fierti, copti. Dar haideti sa aflam si cateva informatii interesante despre cartofii dulci si poate reusim sa ii introducem in alimentatia lunara, macar 😊
Informatii nutritionale despre cartofii dulci:
100 de grame de cartofi dulci contin 86 de kcalorii, aproape 2 grame de proteine, 20 grame carbohidrati, 3 grame de fibre si 4 grame de zaharuri.
Vitamine si minerale: Vitamina A, Vitamina C, Potasiu, Mangan, Vitamina B5, Vitamina B6, Vitamina E, betacaroten, acid clorogenic si antociani.
In mare, avem urmatoarele beneficii ale consumului de cartofi dulci, conform Healthline.com:
– cartofii dulci contin antioxidanti care previn imbatranirea prematura
– cartofii dulci pot ajuta in diabet, nivelul de zahar in sange fiind mai bine reglat si tinut sub control
– cartofii dulci ar putea sa previna mai multe tipuri de cancer
– cartofii dulci tin de foame mult timp datorita fibrelor
– cartofii dulci pot preveni inflamatia in organism
– cartofii dulci pot regla tranzitul intestinal
– cartofii dulci pot ajuta la sustinerea unui sistem imunitar sanatos
– cartofii dulci pot mentine sanatatea intestinala
Si asta nu este tot. Cartofii dulci au multe alte beneficii pentru sanatate si merita mai multa atentie pentru ca sunt alimente super folositoare. De aceea cartofii dulci au fost ridicati la rangul de superalimente, asa cum este broccoli, asa cum este kale (varza creata de frunze), asa cum este ciocolata, asa cum sunt vinul rosu, patrunjelul, quinoa si nu numai.
Cum pregatesc eu cartofii dulci? Ii fierb si apoi ii decojesc. Ii pisez ca pentru piure clasic doar ca nu pun decat unt sau ulei de masline. Nu adaug sare fiindca ei sunt dulci si mi se pare ca nu se potriveste.
Altfel, cartofii dulci merg si taiati bastonase, tavaliti prin ulei, sare, verdeturi aromatice uscate si apoi pusi la cuptor pe hartie de copt.
Cartofii dulci merg si in supe creme si sunt absolut minunat de deliciosi.
Cartofii dulci pot fi consumati si prajiti, asa cum prajim cartofii clasici. Dar eu nu am incercat asa ceva pana acum asa ca nu va pot spune daca sunt sau nu buni. Rai nu prea au cum sa fie fiindca gustul lor este unul bun in mod natural.
O reteta faimoasa in care puteti folosi cartofi dulci este negresa. In compozitia clasica de negresa adaugati si 1-2 cartofi dulci fierti si pisati. Aluatul clasic de negresa se pune la cuptor si cam asta e tot.
Sanatate maxima va doresc si toate cele bune!