Pastele stau la baza multor mancaruri vegetariene si cele mai mult pot fi 100% sanatoase. Paste de grau dur sau paste integrale, legume variate, ulei de masline, verdeturi aromatice. Daca nu gresesc, avem aici chiar baza piramidei dietei mediteraneene. Regula pentru paste este sa fie de grau dur (nu din faina alba), sa le combinam cu legume si sa nu intrecem masura la portii. ?
Ingredientele de care aveti nevoie pentru a pregati un preparat sanatos si simplu:
- 300 g paste de grau dur, spaghette, tagliatelle, penne samd.
- 1 ardei gras kapia
- 1 ceapa
- 5 catei de usturoi
- 1 dovlecel
- sare si piper
- verdeturi aromatice: cimbru, oregano, busuioc samd.
- 5 linguri de ulei de masline
- 2 rosii sau 10 linguri suc de rosii sau pasta de rosii la borcan
- patrunjel tocat marunt
Cum procedam pentru un preparat culinar mediteranean de nota 10:
- Fierbem pastele al dente si le strecuram fara sa le clatim. Pastram apa.
- Separat, intr-o tigaie incapatoare adaugam la sotat la foc mic ceapa tocata marunt, usturoi pisat, ardei gras tocat marunt, sare si piper, ulei de masline. Amestecam energic timp de 1-2 minute.
- Adaugam rosiile tocate marunt si un polonic de apa de la pastele deja fierte. Focul sa fie mic. Lasam rosiile sa scada.
- La final adaugam dovlecel tocat marunt si inca un polonic de apa daca mai este nevoie. Lasam dovlecelul sa se innabuse inca 1-2 minute.
- Adaugam pastele fierte, verdeturile aromatice, amestecam si stingem focul. Punem capacul sa se innabuse totul.
- Cand servim pastele adaugam in farfurii si patrunjel dar si cate 1 lingurita de ulei de masline. Este doza de antioxidanti care completeaza minunat orice preparat culinar mediteranean.
Cine doreste poate sa adauge si ardei iute in aceasta mancare super sanatoasa. Aromele ies in evidenta si mai bine atunci cand folosim verdeturi aromatice de calitate.
Sanatate maxima si sa auzim de bine!