Uleiul de masline este un aliment delicios si plin de beneficii pentru sanatatea noastra. Acesta este motivul pentru care uleiul de masline extravirgin a devenit superaliment, adica aliment functional, care favorizeaza anumite procese sa functioneze corect 🙂
Uleiul de masline nu mai este de mult timp doar un condiment, un moft, ceva pe care sa il lasam in raftul de jos din bucatarie. La mine in bucatarie, uleiul de masline este chiar pe masa, ferit de razele de soare dar mereu la indemana. Nu exista zi in care sa nu folosesc macar 4-5 linguri de ulei de masline in diverse preparate culinare.
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale uleiului de masline pentru sanatatea noastra:
- uleiul de masline contine cantitati mari de grasimi mononesaturate (grasimi sanatoase)
- uleiul de masline contine cantitati mari de antioxidanti care lupta impotriva bolilor de inima, imbatranirii premature, inflamatiei in organism
- uleiul de masline contine Vitamina E si Vitamina K
- uleiul de masline trateaza numeroase afectiuni inflamatorii
- uleiul de masline protejeaza sanatatea inimii si sistemului cardiovascular
- uleiul de masline poate proteja impotriva mai multor forme de cancer
- uleiul de masline este cel mai important aliment al dietei mediteraneene, considerata a fi cea mai sanatoasa dieta din lume si cea care protejeaza impotriva bolilor neurologice, digestive, inflamatorii, de inima, de piele si nu numai.
- uleiul de masline poate preveni obezitatea si poate ajuta la slabit. Inlocuim alte tipuri de ulei cu ulei de masline extravirgin, il folosim in cantitati moderate si ideal in stare cruda.
- uleiul de masline poate elimina Helicobacter Pylori, o bacterie care traieste in captuseala stomacului, in pliuri. Uleiul de masline are proprietati antibacteriene si astfel poate ajuta in aceasta afectiune care poate duce la ulcer.
Si asta nu este tot. Uleiul de masline are si alte proprietati si este implicat in numeroase studii. Exista studii care arata ca uleiul de masline poate ameliora artrita reumatoida si poate ajuta in caz de Alzheimer, inclusiv in preventie.
Eu folosesc uleiul de masline mai des decat uleiul de floarea soarelui si de multe ori il iau din Italia 🙂 Am pe cineva care imi trimite cate o canistra de ulei de masline direct din diverse regiuni din Italia. Va pot spune ca nu se compara cu uleiul de masline cumparat la noi. Are alt gust, unul atat de bun incat il poti manca doar cu paine si atat.
Este uleiul de masline uneori asa de gustos incat ii inteleg pe italienii care mananca paste cu ulei de masline, sare, suc de lamaie si niste verdeturi aromatice aruncate la misto :))) Uleiul face totul.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Surse articol:
https://www.healthline.com/nutrition/extra-virgin-olive-oil
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-olive-oil