Ah, dragilor, daca ar fi sa alcatuiesc un top al celor mai bune retete de post, acestea de pe pagina mea ar fi. Le-am combinat de asa natura incat sa rezist cat mai mult timp fara orice alimente de dulce.
Si desi nu am asa mult timp la dispozitie, vreau sa mananc facut in casa. Deci sa cumpar cat mai putin. Am un buget limitat si am de gand sa il respect pentru ca eu cred ca nu trebuie sa facem risipa si sincer ma enerveaza cand aud de oamenii care comanda totul si apoi se plang ca e mancarea asa de scumpa. Pai normal ca este daca o comanzi deja pregatita. Ia ingredientele si prepara tu mesele si apoi o sa vezi cum bugetul cheltuit de tine se reduce la jumatate sau chiar mai mult.
Si nu trebuie sa fii cine stie ce gospodina sa faci mancare ca in pozele mele. Daca eu am putut, poate oricine. Fiindca nu sunt o bucatareasa asa de buna, ci dau rateuri cu unele preparate. Dar doar cine nu munceste nu greseste, evident.
Va las mai jos cele 12 retete de preparate culinare de post, de slabit, satioase si delicioase, cu efecte bune pentru mine. Adica slabesc mereu cu ele si nu fac foamea. Imi tin de foame de la o masa la alta fara sa vreau sa dau iama in dulciuri intre mese.
Tocanita de ciuperci, ceva delicios de tot
Si satios, si delicios, se prepara si rapid. Va las reteta aici si sper sa va placa. Este un preparat culinar care mie imi face placere sa il realizez si de asemenea sa ma indop pentru ca atunci cand eram mica erau putine ciuperci si niciodata nu ma puteam satura. Asa ca acum, cand sunt mare, mananc ciuperci pana ma satur! Nu glumesc.
Legume leneșe la cuptor
Le spun legume lenese pentru ca asa si sunt si nu are rost sa ne ascundem. Deci, procedati usor de tot. Spalati legumele, le tocati, le presarati cu sare, piper, boia, cimbru, oregano etc. Adaugam si putin ulei de care avem la dispozitie, floarea soarelui, masline. Adaugam o cana de apa si dam tava la cuptor, neacoperita. Focul sa fie mediu si lasam tava in cuptor pana cand legumele sunt patrunse si rumenite. Le servim cu mujdei.
Ce legume folosesc eu: cartofi albi, cartofi dulci, dovlecei, ardei kapia, ceapa alba, ceapa rosie, broccoli, conopida, zucchini, morcov etc.
Mancare de fasole cu sos de tomate
Eu fierb fasolea dupa ce am lasat-o la inmuiat macar 10-12 ore ca sa nu ma apuce nervii :)) Nu glumesc. Nu suport sa stau agatata de marginea plitei pana cand fierbe mancarea. Ea fierbe, eu trebuie mereu sa completez cu apa, invart mereu, uit de ea, se poate arde… Deci, inmoi fasolea ca lumea de cu seara si a doua zi se fierbe si ea mai omeneste.
La fiert adaug foaie de dafin, boabe de ienibaha, cimbru uscat sau proaspat. Cand e fiarta, adaug sare, piper, sos de rosii sau pasta de tomate si eventual putina apa daca mai e nevoie. Mai las totul inca 2-3 clocote si sting focul. Servesc cu muraturi.
Salata de vinete cu tahini
Vinetele se toaca sau se pun la blender. La cca 500 de grame de vinete, adaugam 2-3 linguri ulei de masline, 2 lingurite de tahini (pasta de susan), sucul unei jumatati de lamaie. Blenderul puternic va face totul pasta fina. Servim pe paine sau cu legume. Dar ideal este sa avem o paine buna, de casa, ca sa ne tina de foame. Este un preparat culinar delicios, simplu si rapid. Mie imi tine de foame mult timp si ma ajuta la slabit.
Mancare de spanac cu rosii
Va las o reteta delicioasa si simpla de mancare de spanac cu rosii si sper sa va placa. Eu folosesc mereu spanac congelat. Chiar si primavara. Si nu am nicio problema cu alimentele congelate. Nu exclud sa mananc spanac preparat daca a fost proaspat. Dar nici pe cel congelat nu il consider mai prejos. Mie imi salveaza mult timp. Si cand vrei sa si muncesti, sa ai grija si de copii, si de casa, si de tine, si sa slabesti si inca o suta de lucruri, unele solutii de acest gen sunt de ajutor.
Ghebe cu usturoi
Dragilor, daca as putea sa am ghebe in meniu macar o data pe saptamana, tare fericita as fi. Pentru ca vacantele mele le petreceam la bunici, langa Targu Neamt, intr-un sat in inima padurii, acolo aveam ciuperci, urzici si coarne. Din plin! Si cu ele am crescut si le iubesc enorm. Iar ghebele vor ramane mereu alaturi de mine, mai ales in post dar nu numai. Va las reteta mea de ghebe aici si sper sa va placa pentru ca este o mancare delicioasa, de post, rapida si simpla. Si ca sa fie si satioasa, faceti o mamaliga alaturi!
Salata greceasca cu tofu sau cu branza
Daca tineti post complet, folositi tofu in loc de branza. Cum prepar eu aceasta salata care este, pentru mine, destul de satioasa sa tina locul unui pranz sau al unei cine? Toc frunze de salata, cate vreau si am la dispozitie. Pana ma plictisesc :)) Adaug ceapa tocata solzisori, branza sau tofu, masline de ce feluri am, ulei de masline, sare, piper, suc de lamaie. Si asta e tot. In 5 minute am masa gata si este o mancare satioasa, delicioasa, sanatoasa, de post.
Paste cu legume si masline + mult oregano
Eu iubesc oregano si l-as pune pana si in ciorba de legume. Si uneori chiar pun caci nu ma judeca nimeni si e treaba mea ce fac in bucataria mea :)) Asa ca daca vreau sa pun oregano, o sa pun. Sa revenim la pastele acestea asa de bune si de satioase incat merita locul 1 in topul celor mai bune retete de post si de slabit.
Sotam la foc mediu dovlecei, rosii cherry, 2 catei de usturoi, totul in putin ulei de masline. Asezonam cu sare si piper, oregano si eventual niste ardei iute uscat sau proaspat. Doar 2-3 minute trebuie sa dureze acest sotat rapid. Caci nu vrem sa facem dovleceii si rosiile piure. Ci sa ramana ferme. In tigaia aceasta vom adauga pastele fierte al dente. Lasam totul pe foc inca 2-3 minute, amestecand usor, ca sa se rotunjeasca toate aromele si asta e tot. Servim o mancare delicioasa, de post, satioasa, sanatoasa, ultra rapida.
Salata detoxifianta care merge alaturi de orice preparat din lista aceasta
Varza alba, varza rosie, morcov, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper. Tocam toate legumele, le combinam cu restul ingredientelor si avem salata gata pentru zilele in care vrem maxim de antioxidanti si energie multa.
Humus delicios, un preparat de post clasic
Va las aici reteta mea de humus si stiu ca o sa va placa pentru ca sunt multi cititori care imi scriu sa imi spuna ca le-a iesit cel mai bun humus din viata lor. Si mi-ai scris inclusiv oameni care au gustat humus din tarile unde acest preparat este la el acasa! Secretul este ca pun suflet in tot ce fac asa ca daca imi place un preparat, o sa il tot pregatesc pana cand il perfectionez.
Salata de fructe, desert de post care nu te ingrasa
Decat daca mananci un lighean, deci sa fim seriosi. Sa nu cadem in extrema in care credem ca fructele sunt inofensive si le putem manca in orice cantitate caci nu asa stau lucrurile in realitate. Dar nici nu trebuie sa ne ferim de ele ca de ceva malefic, caci nici asa nu sunt. Fructele trebuie consumate cu moderatie, atat cat ne spune medicul specialist, in cazul in care avem vreo dieta anume.
Eu toc niste fructe, la alegere, fiecare zi este diferita. Depinde ce am prin bucatarie si vad ca se cam trece, se cam ofileste. Am o problema cu aruncatul la gunoi asa ca nu las nimic sa se strice. In functie de ce vine la rand, imi dau seama ce preparate culinare fac in acea zi.
Fructele tocate se stropesc cu putin suc de lamaie si apoi servim. Eu nu pun frisca pe fructele mele caci nu mai sunt copil mic, desi uneori ma comport ca unul :)) Dar macar sa mananc ca un adult, asa ca nu pun frisca. Copiii mei cer frisca peste orice. Pentru ei pun frisca.
Salata care ma vitaminizeaza maxim
Morcovi, radacina de telina, mar, suc de lamaie. Dam pe razatoare morcovii, radacina de telina si marul. Si apoi stropim totul cu suc de lamaie. Eu nu mai pun maioneza. Nici sare, nici piper. Mananc salata aceasta fix cum o vedeti in poza si este excelenta pe post de mic dejun, alaturi de pranz, alaturi de cina sau ca gustare!
Mancare delicioasa de mazare cu legume
Sotam legumele in putin ulei de masline – ceapa alba, ceapa verde, morcov, radacina de telina, pastarnac, radacina de patrunjel, ardei gras. Apoi dam drumul la 1 kg de mazare congelata + o cana mare de apa si lasam totul la foc mediu vreo 30 de minute. Eu servesc mazarea asa cum o vedeti in poza dar uneori mai pun si eu suc de rosii/ pasta de tomate. Copiii vor mazarea cu rosii. Eu o mananc si goala, direct din punga din congelator :))) Mazarea este prietena mea cea mai buna pentru silueta.
Asadar, v-am lasat cu 12 idei de retete de post care pe mine ma ajuta la slabit. Si sper sa va placa, sa va inspire, sa le incercati daca va atrag in vreun fel.
Si daca nu va atrag, dati skip. Vor mai urma si alte retete culinare si poate va gasiti preferatele in viitor.
Va salut cu mare drag si va invit sa mai reveniti pentru si mai multe retete culinare sanatoase si delicioase!
Descoperiti retete inspirate din dieta mediteraneana.