Dragilor, postul este minunat daca stii cum sa il tii din punct de vedere alimentar. Religios stim cum, sau cel putin credem ca stim cum. Vorbim mai putin, ne rugam mai mult, avem mai putine asteptari, multumim mai mult pentru tot ce traim in viata noastra, si bune si aparent negative.
Azi va ofer un meniu de post pentru mine, perfect pentru nevoile mele.
Micul dejun la mine inseamna o cafea neagra simpla, eventual cu putina scortisoara. Mai tarziu, daca imi e foame, poate mananc un terci de ovaz in care pun 1/4 dintr-un fruct, orice fruct am la dispozitie. Terciul de ovaz se face fierband la foc mic fulgi de ovaz in apa plata. Amestecam mereu ca fulgii sa nu se prinda si sa se creeze consistenta de terci. O ceasca de fulgi de ovaz are nevoie de 2 cesti de apa. Uneori pun chiar 3 cesti de apa. Vedeti cata apa absorb fulgii de ovaz si mai completati cu apa daca e necesar. Terciul fierbe cam 5-6 minute maxim.
La pranz mananc sigur o ciorba, sigur 100%. La noi in casa exista mereu ciorba. Poate fi de linte, de fasole, de legume, de fasole galbena, de fasole verde, de mazare, de cartofi etc. Ciorba mea este acra, fierbinte si picanta. O mananc ori cu piper, ori cu ardei iute. Sunt jumatate moldoveanca si jumatate bucovineanca. Si mama si tata au mancat mereu mancare iute si fierbinte. Am ramas la fel si eu 🙂 Daca ciorba nu e aproape clocotita, nu mi se pare ok :))
Salata de vinete cu dovlecei sau cu un avocado in compozitie poate sa fie o gustare dupa pranz, daca simt ca nu m-am saturat cu ciorba. Salata de vinete se face rapid de tot si se serveste pe paine integrala sau pe felii de ardei gras. Eu prefer sa o mananc cu paine integrala sau cu paine graham.
La cina as putea sa am o portie de paste cu sos de rosii. Este pur si simplu o mancare delicioasa, sanatoasa si modesta. Se prepara rapid si simplu. Copiii mei adora pastele cu sos si eu nu am cum sa le evit pentru ca si eu le iubesc enorm. Am acasa mereu paste si sos pentru paste. Si pastele sunt in cazul meu fierbinti si picante. Mananc mancare calda cat mai des posibil. Reteta de paste cu rosii este aici.
Dupa cina, doar daca imi mai este foame sau chiar alaturi de paste voi avea o salata simpla si modesta. Toc niste legume, le stropesc cu suc de lamaie, sare, piper, ulei de masline. Si iata salata mea, gata in 2-3 minute. In imagine am morcov, castraveti, fenicul. Sunt suficiente pentru o salata perfecta. Eu aleg intotdeauna legumele ofilite pentru ciorba si tocanita iar legumele frumoase merg la salata. Nu arunc mancare. O gatesc inainte de a fi cazul sa fie aruncata.
Acesta este meniul meu de post pentru o zi. Este cu titlu de exemplu, deci nu e batut in cuie. O zi de post poate sa arate oricum simtiti voi ca trebuie si ca va face bine. Eu nu cumpar produse de post din comert decat foarte rar. Mai am eu o adictie ciudata pentru un pate de post care ma face sa mananc jumatate de paine odata, dar incerc sa ma tin departe de el 🙂 Cat despre cremvusti de post sau alte chestii de post, eu va spun ca nu le cumpar niciodata. Nu cred ca isi au rostul in alimentatia mea dar fiecare stie cel mai bine ce ii face bine.
Sa aveti spor in tot ce faceti si multa sanatate!
Va invit sa ma urmariti pentru si mai multe retete de mancare sanatoasa:
Programeaza o sedinta de Health Coaching cu mine
Cele mai noi retete de pe site>>>